Adli Sicil Kaydının Silinmesi

You are currently viewing Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli sicil kaydının silinmesi, 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda düzenlenmiştir. Adli sicil kaydı halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinmektedir. Sabıka kaydı olan kişiler, hayatlarının herhangi bir evresinde bu kayıtla karşılaşarak hak kayıpları yaşamaktadır. Bu sebeple, kişiler adli sicil kayıtlarının silinmesi veya arşive alınması talepleri ile avukata başvurmaktadır. Yazımızın devamında adili sicil kaydının silinmesi ve arşive alınması işlemlerini ayrıntılı olarak ele alacağız.

Adli sicil kaydının silinmesi veya arşive alınması işlemleri için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak kişiler hakkında ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin kaydedildiği sisteme “adli sicil” denilmektedir. Kesinleşmeyen mahkeme kararları adli sicil kaydında yer alamaz. Ancak, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararları kesin karar olsa dahi, 5 yılın sonunda kanunda düzenlenen şartlar kapsamında suç hiç işlenmemiş gibi sonuç doğurması sebebiyle adli sicile işlenmez. Bu karar dışında kesinleşmiş olan tüm ceza ve güvenlik tedbiri kararları adli sicile kaydedilmelidir.

Hangi Kararlar Adli Sicil ve Arşiv Kaydında Yer Almaz?

1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz.

2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararların adli sicil kaydı mümkün değildir.

3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.

Adli Sicil Kaydının Silinmesi İşlemi

Adli sicil kaydının tümden silinme işlemi iki aşamada gerçekleşmektedir. İlk olarak adli sicil kaydı, kanunda düzenlenmiş şartların gerçekleşmesiyle silinerek arşiv kaydına alınır. Adli sicil kayıtlarının, kesinleşmiş mahkeme kararları kapsamında tüm sonuçları ile ortadan kalkması neticesinde arşive alınması mümkündür. Dolayısıyla, kesinleşmiş mahkumiyet kararının infaz edilmesi gerekir. Cezanın infazı; hapis cezalarında tahliye tarihi, adli para cezalarında para cezasının ödenme tarihi, denetime tabi suçlarda denetim süresinin sona erdiği tarih olarak belirlenmelidir.

Adli sicil kayıtları, cezanın infazının tamamlanması ile resen silinmesi gerekir. Ancak, infazı tamamlanan suçlara ilişkin takibin ve evrak işlerinin yürütülmesi mevcut sistemde uzun zaman almaktadır. Bu sebeple, vatandaşların bizzat veya avukat aracılığıyla işlemleri takip etmesi gerekmektedir.

Adli sicil kayıtlarının silinmesi işlemleri; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne infazı tamamlanan evraklar ile başvuru yapılarak gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda yeni düzenleme ile e-devlet üzerinde adli sicil kaydının silinmesine ilişkin başvurular alınmaya başlanmıştır. Ancak, e devlet üzerinden yapılan başvuruların uzun sürede sonuçlanması sebebiyle vatandaşlar avukat ile başvuru yaparak kısa sürede sicil kaydını sildirme yolunu tercih etmektedir.

Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi İşlemi

Adli sicil arşiv kaydının silinmesi işlemi, adli sicil kaydının silinmesi işleminden daha uzun sürmektedir. Çünkü, yasaklanmış hakların iadesi kararının verilmesi gerekir.

Arşiv kaydının belli koşulların gerçekleşmesi ile silinmesi mümkündür;

Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinmelidir. Arşiv kaydına geçen mahkumiyet hükmü, TCK dışındaki kanunlar kapsamında hak yoksunlukları yaratan bir mahkumiyet olması mümkündür. Cezanın infazından sonra mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse; kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinmelidir. Memnu hakların iadesi kararı alınmamış ise; kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinmelidir. Aynı zamanda, hükümlünün ölmesi, fiilin suç olmaktan çıkması gibi nedenlerle de arşiv kaydı silinmelidir.

Arşiv kaydının silinmesi için; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya vekil aracılığıyla başvurulmalıdır.

Bir yanıt yazın