Araç Değer Kaybı Nedir, Şartları Nelerdir? – 2024

You are currently viewing Araç Değer Kaybı Nedir, Şartları Nelerdir? – 2024

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, hasar gören aracın rayiç bedeline oranla değerindeki düşüşü ifade etmektedir. Dolayısıyla, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonraki değeri arasındaki farktan ibarettir.

Araç değer kaybı dosyalarınız için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaza sonrasında aracın orjinal parçalar ile tamiri yapılsa dahi araç, ikinci el piyasasında satılmak istendiğinde hasar kaydı sebebiyle rayiç değerinin altında satılabilmektedir. Bu sebeple tarfik kazalarında tarafların kusuru oranında rayiç bedelde meydana gelen değer kaybı talep edilmelidir.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı başvurusu için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar kapsamında sigorta poliçesi tarafından değer kaybı hesaplanarak ödeme yapılmalıdır.

  • Kaza tespit tutanağı ve alkol raporu hazırlanmış olmalıdır.
  • Kazanın meydana gelmesinde değer kaybı talebinde bulunan sürücü %100 kusurlu olmamalıdır.
  • Başvuru öncesinde kaza sebebiyle oluşan hasarların giderilmiş olmalıdır.
  • Zamanaşımı süresi olduğu için kazanın oluş tarihinden itibaren en geç iki yıl ve herhalde 10 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekir.
  • Kaza sebebiyle aracın ikinci el piyasa değeri bariz bir şekilde düşmüş olması gerekir.
  • Hakkında değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı tazminatına başvuru için öncelikli olarak yukarıda saydığımız şartların sağlanması gerekir. Yukarıda sayılan şartların sağlanmasını takiben, kazada kusurlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılmalıdır. Tarafların değer kaybına ilişkin dava açmadan önce trafik sigortasına başvuru yapması zorunludur.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesi gereğince; “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

Sigorta şirketinin değer kaybının altında ödeme yapması veya ödemeyi reddetmesi durumunda arabuluculuk başvurusu yapılmalıdır. Değer kaybına ilişkin talepler arabuluculuk aşamasında çözülemez ise dava yoluna gidilmelidir.

Araç Değer Kaybı Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Yolu

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için öncelikle ZMMS poliçesinin bulunduğu sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvurular, başvuru dilekçesi, kaza tespit tutanağı, araç ruhsat fotokopileri ve hasar evrakları ile birilikte mail veya iadeli taahütlü posta yolu ile yapılmalıdır. Sigorta şirketi tarafından değer kaybı altında ödeme yapılması veya ödeme yapılmaması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulur.

Sigorta Tahkim Komisyonu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Komisyonda görev alan hakemlerin vermiş olduğu kararlar mahkeme ilamı niteliğindedir. Komisyonda görülen uyuşmazlıklar tıpkı mahkemelerdeki gibi Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu gibi kanun ve mevzuat hükümlerine göre karar bağlanır.

Araç değer kaybına ilişkin başvurular Sigorta Tahkim Komsisyonu tarafından değerlendirilerek hızlı bir şekilde karar bağlanır. Sigortacılık Kanununa göre bir uyuşmazlık dosyası hakeme tevdi edildikten sonra 4 ay içerisinde çözüme kavuşturulmak zorundadır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yolu şu şekildedir;

  • Öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonun internet sitesinde yer alan başvuru formu doldurulmadır.
  • Başvurunuzun içeriğine ilişkin olayı ve taleplerinizi içeren dilekçe yazılmalıdır.
  • İddialarınızın ispatına yönelik tüm deliller (Kaza tespit tutanağı, eksper raporu… v.b. ) ek olarak eklenmelidir.
  • Sigortacılık yapan kuruluşa gerekli başvuruların yapıldığını gösterir belgelerin, başvurunun hangi tarihte yapıldığını gösteren belgelerle birlikte sunulması gerekmektedir.
  • Mevcut ise “hasar dosya numarasının” başvuru formunda ayrıca belirtilmesi gerekir.
  • Başvuru ücretinin yatırıldığına ilişkin dekont ve vekil ile temsil durumunda vekaletname suret harcı makbuzları vekaletname ekinde yer almalıdır.

Başvurular online olarak yapılmalıdır. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak olan başvurularda arabuluculuğa başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır.

Araç Değer Kaybı Taleplerinde Zamanaşımı

6098 sayılı Borçlar Kanununun .72 gereğince; “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.”

Dolayısıyla, araç değer kayıplarına ilişkin taleplerde zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.

Araç Değer Kayıplarında Dava Yolu

Araç değer kaybı talepleri aynı zamanda dava yolu ile de talep edilmektedir. Ancak, dava aşamasına geçilmeden önce yukarıda açıkladığımız sigorta şirketine başvuru yapılması gerekir. Sigorta şirketinin değer kaybı ödemesi yapmaması veya eksik ödeme yapması durumunda dava açılması mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yolu ile dava yolu aynı sonucu doğurmaktadır. Ancak, Sigorta Tahkim Komisyonu yargılamada angaryayı ortadan kaldırmak amacıyla daha çok tercih edilen bir yoldur.

Araç değer kayıplarında tazminat talebi hukuken Borçlar Kanunu haksız fiil sorumluluğuna dayanmaktadır. Dolayısıyla, tazminat davalarında genel görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak, taraflar tacir ise veya davanın sigorta şirketine karşı açılması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

Bir yanıt yazın