İddet Müddeti (Bekleme Süresi) Nedir?
İddet müddeti, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunda düzenlenmiştir. Kanun kapsamında, evlilik herhangi bir sebeple sona ermişse, kadın evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez. İddet müddeti, kadının boşanma tarihinden itibaren, evlilik birliği içerisinde hamile kalmış olması olasılığı ile soybağı tespitine dayanmaktadır.
TMK m. 285’de babalık karinesi düzenlenmiştir. Bu karineye göre; ‘Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.’. Dolayısıyla, kadın boşanmış olsa dahi, evlilik birliği içerisinde hamile kalmış ise ve evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içerisinde çocuğun doğumu gerçekleşirse, doğan çocuğun babası, önceki evlilikteki eş kabul edilecektir. Ancak, kanunda erkek için böyle bir süre öngörülmemiştir. Bu iki durum arasındaki fark kanunda düzenlenen karinelere dayanır. Kadın için; ‘Çocuğu doğuran kadın annesidir.’ mutlak karinesine yani aksi ispat edilemeyen karine düzenlenmiştir. Ancak, babalık karinesi adi karinedir. Bu sebeple, adi karine olarak babalık karinesinin aksinin ispatı mümkündür. Dolayısıyla, nüfusta baba ile çocuğun soybağının yanlış kurulması söz konusu olabilir. Nüfusta soybağı kurulurken, bu gibi yanlışlıkların önüne geçmek amacıyla evliliğin sona erme tarihinden itibaren kadının; evlilik birliği içinde hamile kalmış ise bunun tıbben ortaya çıkması yani en geç doğum süresi olarak 300 gün içerisinde tekrardan evlenmemesi şartı getirilmiştir.
İddet Müddeti (Bekleme Süresi) ile Soybağı ile İlişkisi
‘Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.’ babalık karinesi ile kanun koyucu çocuk ile babanın soybağı ilişkisini düzenlemiştir. Dolayısıyla, evlilik birliği içerisinde veya evliliğin sona ermesinden itibaren 300 günlük iddet müddeti içerisinde doğan çocuğun babası koca kabul edilir ve çocuğun nüfusa kaydı yapılır. Aksinin iddiası durumunda, soybağına ilişkin kanunda düzenlenen yollara başvurulması gerekir. Bu durumda, öncelikli olarak çocuk ile baba arasında kurulan soybağının kaldırılması için soybağının reddi davası açılmalıdır. Biyolojik baba ile çocuk arasındaki soybağının kurulması için ise, babalık davası veya tanıma yoluna gidilmelidir.
İddet Müddeti (Bekleme Süresi) Kaldırılması Davası
İddet Müddetinin kaldırılması için, kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması gerekir. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının ispatı ile iddet müddetinin kaldırılması amacıyla Aile Mahkemesinde dava açılmalıdır.
İddet Müddetinin kaldırıldığı durumlar;
- Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığını doktor raporu ile belgelemiş olması durumunda,
- Evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri halinde,
Aile Mahkemesi, evliliği sona eren kadın için öngörülen 300 günlük iddet müddeti kanun gereği kaldırılmalıdır. Kadının bekleme süresi, mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Daireleri tarafından verilen yeniden evlenmede bekleme süresinin; hakim tarafından kaldırılması kararları hakkında Temyiz yoluna başvurulamaz.
Ayrıntılı bilgi almak için hukuk büromuzdan randevu alabilirsiniz.
İddet Müddeti (Bekleme Süresi) Kaldırılması Davası DİLEKÇE ÖRNEĞİ
ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
DAVACI : Ad- Soyad (TCKN:)- Adres
VEKİLİ : Av. Başak ÖZEN
DAVALI : Hasımsız
KONU : Bekleme süresinin kaldırılması hk.
AÇIKLAMALAR :
Davacı müvekkil ile davalı eşi, ../…/…tarihinde boşanmışlardır. Boşanma kararı kesinleşmiş olup, kesinleşme şerhi dilekçe ekinde sunulmuştur.
Müvekkil yeniden evlenmek istediği için iddet müddetinin kaldırılmasını talep etmektedir. Müvekkilin gebe olmadığı doktor raporu ile sabittir. Müvekkilin hamile olmaması sebebi ile 300 günlük bekleme süresinin (iddet müddeti) kaldırılmasını talep etme gereği hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK, ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : ….Aile Mahkemesi’nin …./… Esaslı dosyası, Doktor raporu, Nüfus Kaydı.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle; davamızın kabulü ile 300 günlük bekleme süresinin (iddet müddeti) kaldırılmasına, karar verilmesini talep ederiz.
Davacı Vekili
Av. Başak ÖZEN