Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?

You are currently viewing Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, TMK m. 598 kapsamında düzenlenmiştir. Mirasçılık belgesi olarak da bilinen vesaset ilamı, yasal mirasçıların mirasçılık sıfatlarını gösteren belgedir.


TMK Madde 598– Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince
veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir. Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.

Mirasbırakanın ölümü ille yasal mirasçılar, miras üzerinde yasal payları oranında hak sahibi olurlar. Ancak, bu durumun ispatı ile üçüncü kişilere karşı hakkın kullanımı için, yasal mirasçıların, miraçı olduklarının ispatı kapsamında hukuken geçerli bir belgeye ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla veraset ilamı mirasçılık hakkı kapsamında kurucu nitelik taşımamaktadır. Hakkın kullanımı ve ispatı kapsamında bildirici nitelik taşımaktadır. Bu sebeple, yasal mirasçıların murisin vefatından sonra veraset ilamı için yetkili makamalara başvurması gerekmektedir.

Kimler Veraset İlamı Talebinde Bulunabilir?

Yasal mirasçıların tamamı ve atanmış mirasçılar mirasçılık belgesi talebinde bulunabilir. Atanmış mirasçılık, miras bırakanın vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi bir ölüme bağlı tasarruf ile mirasının bir kısmını veya tamamını belirli bir kişiye bırakmasıyla ortaya çıkar. Atanmış mirasçılar da yasal mirasçı gibi mirasçı sıfatını kazanır.

Veraset İlamı(Mirasçılık Belgesi) Nasıl ve Nereden Alınır?

Mirasçılık belgesi noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınmaktadır.

Noterden Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

 Mirasçılık belgesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile kurulan entegrasyonla birlikte 1.10.2011 tarihinden itibaren noterler tarafından da verilebilmektedir.

Noterden mirasçılık belgesi/veraset ilamı talebi için;

  1. T.C. Kimlik Numarası yazılı olan kimlik belgesi,
  2. Temsilen başvuru yapılıyor ise Vekaletname ya da Mahkeme Kararı,Miras Bırakan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası, (eğer bu bilgiye erişemiyorsanız noterlikte tespit edilecektir.)
  3. Başvuru formu,

belgeleri ile noterden başvuru yapılmalıdır. Hazırlanan Mirasçılık Belgesi Noter tarafından onaylanır. Ancak, noter tarafından soybağının tespit edilememesi, bavurucunun yasal mirasçı olmaması, tenfiz edilmemiş bir vasiyetnamenin bulunması veya mirasçılığın/miras payının tespitine engel bir durumun olması gibi durumlarda mirasçılık belgesi verilemez.

Sulh Hukuk Mahkemesinden Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinde dava açılarak talebi mümkündür. Veraset ilamı için Sulh Hukuk Mahkemesinde açılması gereken dava basit yargılamaya tabidir ve hasımsızdır. Ancak, yasal mirasçıların hasım olarak gösterilmesi mümkündür. Bu durumda dilekçenin doğru yazılması oldukça mühimdir. Dava, mirasbırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinden veya mirasçılardan her birinin yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Noter nezdinde alınan mirasçılık belgesine göre yargı sürecinin daha komplike olması sebebiyle mutlaka bir miras avukatından yardım alınmalıdır.

Veraset İlamı İptali

Veraset ilamının iptali her zaman talep edilebilir. Yasal mirasçıların doğru tespit edilememesi, pay oranlarında hata veya vasiyetnamenin tenfizine ilişkin işlemler yapılmadan düzenlenen veraset ilamlarının iptali talep edilmelidir. Bu gibi hatalı veya eksik durumların tespiti talebi ile mirasçılık belgesinin iptali davası açılmalıdır.

Mirasçılık belgesinin iptali davası çekişmeli yargıya tabidir. Dolayısıyla hasımsız olarak açılamaz. Düzenlenen belgenin iptali talebi ile dava açılacağından, dava mirasçılık belgesinde hak sahibi olan kişilere yöneltilmelidir. Dava ölen kişinin son yerleşim yerinde veya mirasçılardan her birinin yerleşim yerinde açılmalıdır. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Veraset İlamı Almak İçin Avukat Yardımı Gerekir mi?

Noter aracılığı ile düzenlenen veraset ilamları prosedür olarak kolaydır. Gerekli belgelerin ibrazı ile mirasçılık belgesi alınması mümkündür. Ancak, yukarıda açıklandığı üzere, nüfus kayıtlarında hata olması, yasal mirasçıların belirli olmaması veya miras bırakanın vasiyetname düzenlemiş olması gibi miras hukukuna ilişkin durumlarda mutlaka avukattan yardım alınmalıdır. Sulh hukuk mahkemesinde açılması gereken davalar avukat ile takip edilmelidir.

Bir yanıt yazın